Valchid
top of page

Valchid

Updated: Mar 28

O Aventură Autentică în Inima Naturii



Valchid, Cunoscut și ca Văltit (în dialectul săsesc Waldhâdjn, Vâldhädjn, în germană Waldhütten, în maghiară Váldhíd) - O Localitate în Comuna Hoghilag din Județul Sibiu, Regiunea Transilvania, România. Prima Mențiune Documentară Apare în Anul 1317 Sub Numele de Waldhyd.


Localizată în valea unui mic afluent al Târnavei Mari, așezarea din Valchid Iși datorează prima apariție documentară unui Incident Nu foarte onorabil: in 1345, locuitorii din Valchid au fost chestionați în legătură cu furtul grav comis impotriva sașilor din Curciu și din alte sate aflate în micile comunități învecinate, Roandola și Noul Săsesc.


Biserica

Biserica sală cu cor poligonal datează din 1390. Mai târziu este construită şi sacristia, iar în 1441 este realizat pe partea de vest un portal în arc ogival, bogat structurat. Clădirea bisericii nu a fost niciodată fortificată, dar ansamblul a fost înconjurat în 1600 cu un zid de incintă, astăzi de circa 6m înălţime, protejat de 5 turnuri de apărare. Turnul de est cu şase niveluri şi cat de apărare din lemn a servit în acelaşi timp ca turn de poartă şi clopotniţă. Doar turnul de sud s-a prăbuşit la sfârşitul sec. al XIX-lea, celelalte păstrându-se până azi. Interiorul navei bisericii este definit de bolţile a vela clasicizate, iar corul păstrează încă bolta în plasă pe nervuri de cărămidă din 1507. Mobilierul din care fac parte altarul cu tribună pentru orgă, amvonul şi cristelniţă datează de la începutul sec. al XIX-lea.


Fortificatia

Incinta din gresie brun-roșcată și gri-galbenă are o formă aproape rectangulară, fiind modificată doar prin retezarea colțului din sud-vest, pentru a se adapta cursului pârâului. Zidurile au fost ridicate la începutul secolului al XVI-lea.



67 views0 comments

Recent Posts

See All

Medias

Richis

bottom of page