Cazare lângă Sibiu: opțiuni confortabile pentru vacanța perfectă.
top of page

Sibiu

Updated: Mar 28


Obiective turistice Sibiu
Sibiu

Cazare langa Sibiu

De la Biertan pana la Sibiu sunt doar 75 kilometri.

Va invitam sa faceti o vizita acestui oras minunat care va va surpinde la tot pasul.


In prezent, Sibiul are o arhitectura foarte bine conservata si unele dintre cele mai frumoase muzee din tara.

Numarul generos de restaurante, baruri si cafenele cu siguranta o sa va transforme serile in unele de neuitat.


Sibiul este un oras care cere sa fie experimentat pe jos. In vremurile de mult apuse, orasul era "impartit" in doua parti:

  • Orasul de Sus a fost construit in jurul unei biserici care se afla pe locul actual al Bisercicii Evanghelice. Cartierul medieval era in principal locuit de familiile instarite si patriciatul Sibiului. Aici a fost atat Centrul Civic (Piata Mare) cat si Comercial (Piata Mica) al cetatii. In Piata Mare se afla faimosul Muzeu Brukenthal, fostul palat (stil baroc-rococo) al Guvernatorului Transilvaniei in sec XVIII, Samuel von Brukenthal. Orasul de Sus a fost fortificat in totalitate in secolul XIV.

  • Orasul de Jos era un cartier medieval locuit in principal de mestesugari. Multe strazi din aceasta zona poarta nume de bresle. Abia in secolul XV aceasta parte a fost fortificata.

Piata Mare, Piata Mica si Piata Hotet sunt legate prin ganguri inguste.


Cea mai mare minoritate germana din Romania o puteti intalni aici.


Obiective turistice Sibiu
Sibiu


🔘 Piata Mare

Plina de monumente istorice, Piata Mare este centrul istoric al Sibiului si dovada vie a statutului avut in anul 2007 de Capitala Culturala Europeana.

In trecut, aceasta piata a fost folosita ca si targ pentru comertul cu cereale. Putin mai tarziu a fost transformata in loc de intalnire si a executiilor publice.

Casele care delimiteaza aceasta piata au acoperisuri inalte, ascutite cu niste ferestre de diferite marimi, denumite si "ochii orasului".

Toate cladirile din Piata Mare sunt declarate monumente istorice.

🔘 Piata Mica

Piata Mica, fosta piata a mestesugarilor, este împartita in doua parti distincte de Strada Ocnei, care coboara pe sub Podul Minciunilor spre Orasul de Jos.

Ceea ce caracterizeaza casele din Piata Mica este loggia de la parter, boltita si semideschisa spre piata, cu arcade semicirculare, sustinute de portanti. In aceste spatii erau etalate marfurile. Cladirile din Piata Mica adaposteau ateliere mestesugaresti.

Toate cladirile din Piata Mica sunt declarate monumente istorice.


🔘 Podul Minciunilor

Podul Minciunilor sau Podul culcat este un pod metalic din orașul Sibiu, construit în anul 1859 deasupra strazii Ocnei care facea legatura intre Orasul de jos si Orasul de sus. El este o pasarela pietonala ce face legatura dintre Piata Mica si Piata Huet. Este cel mai vechi pod din fonta aflat in serviciu pe teritoriul actual al Romaniei.

🔘 Turnul Sfatului

Turnul Sfatului a fost construit in secolul al XIII-lea, la parterul sau sflandu-se poarta de intrare in cea de-a doua centura de fortificatii a orasului. Pe sub acest turn se afla un gang de trecere intre Piata Mare si Piata Mica.

In decursul timpului, a suferit mai multe refaceri, care i-au alterat forma initiala.


🔘 Turnul Scarilor


Turnul Scărilor din Sibiu este un turn construit in secolul al XIII-lea in orasul Sibiu si care facea partea din prima centura de fortificatii a orasului, aproximativ suprafata actualei Piete Albert Huet.


🔘 Turnul Archebuzierilor

Turnul Archebuzierilor, denumit ulterior Turnul Postăvarilor (Pânzarilor), este un turn construit in secolul al XIV-lea în orasul Sibiu si care facea partea din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului. Este cel mai sudic dintre cele trei turnuri aflate pe str. Cetatii.


🔘 Turnul Olarilor

Turnul Olarilor din Sibiu este un turn construit în secolul al XV-lea de breasla saseasca a olarilor în orașul Sibiu. Turnul facea parte din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului. Turnul Olarilor este unul din cele trei turnuri aflate pe str. Cetatii, fiind situat intre Turnul Archebuzierilor si Turnul Dulgherilor.


🔘 Turnul Dulgherilor

Turnul Dulgherilor este un turn construit în secolul al XIV-lea de breasla saseasca a dulgherilor. Turnul facea partea din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului. Este cel mai nordic dintre cele trei turnuri aflate pe str. Cetatii.


🔘 Muzeul Brukenthal

Fondatorul acestui muzeu a fost Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, intre anii 1778 și 1787. El a început sa achizitioneze primele opere, pentru colectia sa, din aproximativ anul 1754, de la Viena. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau inscriindu-l astfel in randul marilor iluministi ai secolului. Palatul a devenit in 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele institutii de acest gen din Europa.

Muzeul a apartinut pana in 1948 Bisericii Evanghelice din Sibiu. In anul 1948 statul comunist a nationalizat muzeul si a mutat 19 tablouri valoroase la Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti. In anul 2005 guvernul roman a restituit muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice din Sibiu si a retrocedat muzeului cele 19 tablouri de la Bucuresti.


🔘 Muzeul Astra

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este cel mai mare muzeu in aer liber din Sud-Estul Europei, intins pe 96 hectare si este strabatut de 10 kilometri de alei de-a lungul carora se gasesc peste 300 de cladiri.

Situat in sudul Sibiului, muzeul contine creatii ale civilizatiei populare traditionale, pre-industriale romanești. Casele, atelierele si complexele de cladiri sunt presarate in jurul unui lac si printre copacii padurii Dumbrava.

Muzeul Tehnicii Populare a fost tnfiintat în anul 1963, de catre o echipa condusa de Cornel Irimie.

Primul monument adus in 1963 in Dumbrava Sibiului a fost o moara hidraulica cu aductiune inferioara. Aceasta moara se regaseste in sigla muzeului. Colectia a fost dezvoltata in anii urmatori.

Muzeul a fost deschis publicului in anul 1967.


🔘 Muzeul Farmaciei

Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis publicului in anul 1972. Infiintarea muzeului in Sibiu a fost motivata de istoria indelungata a farmaciei in orasul Sibiu, unde a funcționat prima farmacie atestata documentar (1494) pe teritoriul Romaniei.


🔘 Casa Altemberger (Muzeul de Istorie)

Cladirea care adaposteste muzeul este un important monument de arhitectura gotica, al carui nucleu l-a constituit casa primarului Thomas Altemberger. Constructia a fost ridicata la sfarsitul sec. XV si este cel mai mare ansamblu gotic civil din Romania.

Expozitiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger ofera o privire de ansamblu despre evolutia comunitatilor umane din sudul Transilvaniei (cu accent pe orasul si imprejurimile orasului Sibiu), incepand din cele mai vechi timpuri in care se regasesc aici urme umane – epoca paleolitica – si pana in perioada moderna (inclusiv Monede si medalii de aur si Tezaurul de argintarie liturgica și laica). Este vorba despre 10 expozitii realizate intr-un format deosebit, foarte atractive și cu impact deosebit, vizual si informational.


🔘 Casa Artelor

Casa Artelor functioneaza in fosta hala a breslei macelarilor, mentionata pentru prima data in documente in anul 1370. Pe fatada de sud se observa stema orasului care a fost realizata in anul 1789. Cladirea a fost restaurata intre anii 1962 si 1967, de atunci fiind data in circuitul cultural.


🔘 Pasajul scarilor

Pasajul Scarilor din Sibiu a fost contruit in secolul al XIV lea, era construit din piatra si caramida si facea parte din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului.

Pasajul facea legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos.


🔘 Biserica Romano-Catolica

Biserica Iezuitilor din Sibiu este o biserica romano-catolica construita in Piata Mare din Sibiu in perioada 1726-1733.

Iezuitii au obtinut in anul 1689 mai multe pravalii in Piata Mare. Ulterior au solicitat primariei orasului un teren pentru constructia unei biserici, insa au fost refuzati in repetate randuri. In anul 1721 generalul imperial Damian Hugo von Virmond, s-a implicat in rezolvarea problemei, astfel incat a reusit sa obtina mai multe cladiri invecinate pentru a putea incepe construtia bisericii.


🔘 Catedrala Evanghelica

Catedrala evanghelica din Sibiu este una dintre cele mai vechi si impresionante cladiri gotice din Transilvania. Este catedrala Bisericii Evanghelice C.A. si biserica parorhiala a comunitatii din Sibiu avand in parorhie cea mai mare comunitate de credinciosi luterani din Romania.


🔘 Pietonala Nicolae Balcescu

Strada Nicolae Balcescu (fosta strada Cisnadiei) este o strada care face legatura intre Piata Unirii si Piata Mare. Ea dateaza din primul sfert al secolului al XIV-lea si asigura legatura intre Poarta Cisnadiei (demolata in 1836) si Piata Mare.

In anul 1633 un incendiu puternic, ce s-a extins si pe strada Tribunei, aflata în vecinatate. Strada a fost pavata cu piatra de rau in anul 1762, iar dupa trei ani a fost instalata aici o fantana cu tevi. Ulterior, pavajul de piatra a fost inlocuit in 1875 cu un pavaj din granit.

Strada a fost transformata in zona pietonala in anul 1970, in acel an fiind scoase si liniile tramvaiului electric, inaugurat in anul 1905.


99 views0 comments

Recent Posts

See All

Medias

Valchid

bottom of page